Quantcast
Channel: Tine sin blogg - litteratur, kultur og tur
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2765

5:2-dietten av Elizabeth Lingjærde - en litt annerledes smakebit :)

$
0
0
Hva maten vi spiser gjør med kroppen vår finner jeg utrolig interessant. Selv har jeg etter 30 år med "selvforsking" svart belte i slanking. Jeg har aldri opplevd å være skikkelig feit eller skikkelig tynn, men har i alle år jobbet for å bli kvitt småplager og kilo. Jeg har gått systematisk til verks og lest masse: Blodsukkerdietten, Ketosedietten, Lavkarbodietten, Syre-/baseballansen, you name it! Noe jeg lærte utrolig mye av var et nettstudie som het Kostholdsveileder, og det var vel da jeg gikk fra å tro jeg viste mye om kosthold, til å vite at jeg vet "ingenting".

Faste har jeg gjort ved flere anledninger, så når jeg nå skulle sette meg inn i teoriene i den nye boken5:2 dietten, så var det med en viss skepsis. Jeg synes nesten det er synd at de kaller det faste, når det ikke handler om faste i det hele tatt. Å spise helt vanlig 5 dager i uken, for å spise slankemat i 2 dager, minner mer om jojoslankingen jeg har holdt på med, enn en fornuftig diett.
Heldigvis satt jeg meg ned med boken og ble overrasket over at jeg faktisk begynte å like konseptet. Boken er lagt opp på en "norsk" måte, uten en bøtte med "personlige historier". Teorien er lagt frem på en enkel måte, som vi som er uten en doktorgrad kan forstå.



Denne måten å spise på markedsføres som en diett for deg som ikke liker slankekurer. Dette er en livsstilsendring, som er ment for å vare, og den er lett å få til. Den legger ikke føringer på hva du skal spise, alt er "lov", i alle fall 5 dager i uken. De to "fastedagene", skal du spise 500 kalorier, og det er faktisk helt overkommelig. De to fastedagene kan du velge selv, så du slipper å slanke deg på dager hvor det blir krevd av deg at du skal spise. Bursdager, venninnemiddager og felleslunch på jobben legger du utenom fastedagene, og disse dagene skal du i teorien spise akkurat hva du lyster. Saken er vel den at når du begynner med dette vris ditt fokus litt, og du vil begrense deg også i de fem dagene du skal spise normalt.

Boken inneholder mange tankevekkere, som svar på spørsmålet Hvorfor spiser vi? Den egentlige grunnen, å gi kroppen tilstrekkelig næring kommer langt nede på listen, vi styres av følelser, klokken og tempo i livet vårt. Vi lærer kunsten å unngå fristelser, og noen av tipsene er så banale at jeg undrer meg over at jeg ikke har benyttet meg av disse før. Jeg leser også om andre helseeffekter enn en slank kropp, og når jeg ser at fasting har en gunstig effekt på betennelsestilstander i kroppen, nikker jeg anerkjennende. Hudbetennelsen jeg for noen uker siden spiste antibiotika for, uten at det ga seg, viser etter 4 dager med faste tegn til å dempe seg betraktelig.

Boken gir et lynkurs i GI mat og BMI for de som for første gang skal prøve seg på en livsstilsendring som dette. For oss som er gamle i gamet, er dette en kjempefin oppfrisker og god motivasjon til å ta fatt på en litt enklere omlegging av kosthold, som kanskje vil vare livet ut :)
Oppskriftene i denne boken er vakkert illustrert, så du får vann i munnen. De er enkle, med få ingredienser som du finner i dagligvarebutikken din. Jeg synes porsjonene er litt små, men det er vel en del av problemet for en som trenger å slanke seg.

For meg som er ihuga lavkarbofantast er det kun en kamel å svelge. Her måles energien i kalorier og forfatteren har mye mer angst for fett enn det jeg har. Jeg for min del kutter heller ut de farlige karbohydratene som tuller med blodsukkeret, enn fettet.
Dette er en bok som ikke blir plassert i bokhyllen, for ferdig med den blir en aldri. Jeg skal kose meg med oppskriftene, og gi 5:2 dietten en skikkelig test. Det betyr at 5 dager i uken skal jeg spise helt normalt. Det høres ut som det er for godt til å være sant, kan det være så enkelt?

Artemisia har en flott omtale av Kate Harrison sin bok med samme tittel, som også kommer ut i disse dager.

En liten smakebit fra de lekre oppskriftene viser hvor "geniale" de er:

Lune rødbeter med spinat og rødløk (250 kcal)
100 g kokt eller bakt rødbet
1 pose babyspinat
10 g valnøtter
1/2 ss olivenolje
1/2 rødløk
1 ss feta, pecorino eller parmesan
eller 50 g cottage cheese

Vask og kok rødbetene i lettsaltet vann, ca 45 minutter. Skyll i kaldt vann og skrell før du skjærer i små terninger. Stek i mellomtiden tynne skiver av rødløk i en stekepanne. Ha i spinaten til den faller sammen og bland med rødbetene. Dryss over ost og grovhakkede nøtter. 

Forlag: Kagge
Utgitt: 2014
Sider: 160
Kilde: Leseeksemplar


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2765