Quantcast
Viewing all 2768 articles
Browse latest View live

På turnè - en samling av Knut Hamsuns foredrag

På anbefaling fra en Hamsun-kjenner, hoppet jeg frem til bok nummer 25 i Hamsuns samlede verker. De siste bøkene i samlingen er sakprosa, og i På turnè  finner vi 14 av de vel 90 foredragene Hamsun holdt fra 1887 til 1947. Hans talekunst hadde en stor spennvidde, alt fra muntre kåseri, behandling av litterære emner og drøftinger av eksistensielle problemstillinger.

Allerede i 1882 da Hamsun var 23 år gammel, debuterte han på talerstolen. Han var da i Amerika og talte om Bjørnstjerne Bjørnson, på norsk til norske emigranter. Etter halvannet år returnerte han til Norge og fortsatte her å holde foredrag, til tross for at de ikke var særlig populære. 

Det første foredraget i boken er Fluer. Et kort, muntert kåseri fra 1887, som vel og merke handler om fluer, men han gir også et stikk til øvrigheten. Han sammenligner fluene med menneskene, kaller dem vakre, men unyttige dyr, og påpeker at de kun mot sitt livs høst utvikler brodd.


Hann fluene er med og summer overalt og gjør all den lyd de orker. Like til i Stortinget hjemme har man sluppet fluer inn. Og mener De ikke de kan summe? Så har De ikke lyttet. De summer om vassdragslov og toll og jury og styrtede kavalerihester, og hva mere kan man vel forlange av fluer?

Selv ble jeg forundret og glad da boken åpnet på denne måten. Til tross for den alvorlige undertonen, var kåseriet på kanten til fjasete, og viste Hamsun fra en helt annen side enn den vi kjenner ham.

Norsk litteratur er det første av flere foredrag hvor han angriper litteraturen. Han åpner foredraget med å advare om at han vil rive ned noe for å få muligheten til å bygge opp noe nytt og bedre, og henstiller publikum som reagerer med vrede, om å bli sittende. De som får sitt pass påskrevet her er "de fire store" Bjørnson, Ibsen, Kielland og Lie.
Det han vil til livs er den norske litteraturens beskjeftigelse med samfunnsreformasjon og typediktning. Ved å innlede med noen fine ord om de store dikterne, og på samme måte avslutte i likelydende ordelag, tar han brodden av de synspunkter han legger for dagen. I foredraget kaller han, litt nedlatende Bjørnson en pedagog og Kielland en underholdningsskribent og kritiserer Ibsen for å gi oss de aller enkleste karakterpsykologier.

Foredraget er glimrende lesning for den som liker å vurdere romaner, plukke dem fra hverandre og forstå mer enn bare den ytre handlingen. I det neste foredraget Psykologisk litteratur, fortsetter han sin tankerekke rundt romankarakterers dybde og oppbygging, og slår et slag for individskildringen.
Han vil til livs den enkle fremstillingen av typer i litteraturen, og sier selv at gjennom sitt 30 år lange liv, har han aldri møtt ett menneske som består kun av èn ting.

Også i de påfølgende foredragene snakker Hamsun om litteratur, Motelitteratur, om August Strindberg, om Dikterliv og Åndens avblomstringsalder. Han Ærer de unge, snakker om Wergeland og vi får også lese hans Takketale for nobelprisen. Til sist er foredragene England må i kne og Jeg forsvarer meg ikke... gjengitt, de to seneste foredragene hans, er de eneste som har med nazismen å gjøre.

Til sist i boken får vi et fyldig etterord av Lars Frode Larsen, som fyller igjen de hullene du eventuelt måtte ha. Han forteller om Hamsun som foredragsholder, og litt om de utvalgte foredragene som er med i denne boken. Bildet jeg og mange andre har hatt av Hamsun som nazi-vennlig har så vidt begynt å slå sprekker, og jo bedre kjent meg blir med forfatteren, et mer nyansert bilde får jeg frem.

Foredraget England må i kne holdt han i 1943 i Wien på en årlig kongress i regi av journalistforbundet. Han var da en gammel, tunghørt mann som ble påspandert en reise han gjerne ville ta. Den korte talen lot han en annen lese, etter å ha presentert seg, og unnskyldt sine dårlige evner som taleholder, satte han seg ned på første rad. I etterordet kan en også lese om hans besøk hos Hitler, et besøk som har en helt annen koloritt enn den jeg har blitt forevist tidligere. Veldig interessant lesning, og absolutt noe jeg gjerne vil lære mer om.

Jeg hadde kvidd meg litt til å ta fatt på sakprosadelen av Hamsun samlede verker, men etter å ha lest På turnè, gleder jeg meg til fortsettelsen!


Jeg er den lykkelige eier av Hamsuns samlede verker, og har satt meg fore å lese alle 27 bøkene i samlingen. Vil du titte innom prosjektet kan du klikke her!


Oppsummering av den korte lesemåneden februar

Det er nesten med bakoversveis jeg sitter her og haster ned en oppsummering, for makan til tempo det er på dagene for tiden skal en lete lenge etter. Jeg har jobbet masse denne måneden, i ny barnehage med nye barn og nye kolleger, og jeg koser meg glugg ihjel.
I dag er det en måned til århundrets ferie som starter med flytur til New York, så jeg tipper mars måned også kommer til å gå fort ☺
Tar gjerne imot tips til den ene tingen jeg bare må gjøre/se når jeg er i New York!


Dette har jeg durt gjennom i februar:
  1. Chris Kraus - I love Dick - 4
  2. Han Kang - Levende og døde - 4
  3. Knut Hamsun - Pan - 4
  4. Han Kang - The Vegetarian - 4
  5. Wencke Muhleisen - Kanskje det ennå ... - 5
  6. Alejandro Zambra - Bonsai - 3
  7. Torill Thorstad Hauger - I Dorotheas hus - 5
  8. Marta Breen og Jenny Jordahl - 60 damer du skulle ha møtt - 5
  9. Knut Hamsun - På turnè - 5
  10. Tove Alsterdal - Evas siste vitne - 5
  11. Anna Ekberg - Den hemmelige kvinnen - 4
  12. Henrik H. Langeland - Marcel Proust - 5
  13. Marcel Proust - Fangen - 4
  14. Ingri Lønnebotn - Konekunst - 4
  15. Frode Granhus - Forliset - 4
Romaner: 9
Krim: 3
Sakprosa: 3
Menn: 7
Damer: 8

Februar startet litt "sært" for min del. Både Chris Kraus, Han Kang og Muhleisen er ganske så sære i skrivestilen sin. Zambra hadde andre skrytt av, men denne fant ikke veien inn i, verken hjertet eller hjernen min. Den store overraskelsen ble tegneserieboken som jeg ikke ville skulle komme videre til kortlisten, og sannelig så likte jeg den kjempegodt. Den har føyd seg inn i en aldri så liten rekke av feministisk litteratur som har havnet under leselampen min.
Prosjektene mine Hamsun og Proust har fått to bøker hver, begge to en roman og en sakprosa. Skal jeg trekke frem to bøker denne måneden må det være de to sakprosabøkene, Knut Hamsuns På turnè og Henrik H. Langelands bok om Marcel Proust, utrolig lærerike begge to!

Kulturelle happenings i februar:
Danny og fasanjakten settes opp på DnS nå, og jeg var heldig å fikk billetter til 1.prøveforestilling. Gå å se, det er virkelig veldig bra! Jeg har også vært å sett Hamlet på DnS, et stykke som har alt for kort spilletid, i forhold til hvor bra det er! 
En Nobelkonsert fikk jeg også med meg denne måneden. Det var forfatter og musiker Pedro Carmona-Alvarez med band, som hadde satt sammen et flott kippe Bob Dylan-låter, som de presenterte i deres helt spesielle tolkning. Litteraturprofessor Erling Aadland innledet med nobelforedraget "Dylan som sanglyriker".


Forliset - ny lofotkrim fra Frode Granhus

Forliset er bok nummer 5 i serien om den stødige lensmannen Rino Carlsen. Jeg har lest alle bøkene og med tanke på at jeg besøkte Lofoten og Reine i sommer, var det ekstra gøy å lese årets utgivelse.

Fra bakpå boken:
De fleste holder seg innendørs i sprengkulda som har festet grepet om Lofoten, men det vakre lyset lokker en fotograf ut i isødet. På en av turene oppdager han en tønne som stikker opp av isen. En tønne med et makabert innhold.
Rino Carlsen får etter hvert mistanke om at tønnefunnet har sammenheng med et forlis som rystet det lille kystsamfunnet for flere år siden. Et forlis som krevde flere ofre.
På den isolerte institusjonen Tennholmen vokser spenningen for hver dag, og det kan virke som enkelte av beboerne vet mer om saken enn de vil innrømme.

Utgitt: 2017
Sider: 314
Kilde: Leseeksemplar

Frode Granhus sin krim er av det neddempede slaget, helt fritt for makabre beskrivelser og og uhyrlige hendelser. Her handler det om hevn og anger, om å komme til terms med fortiden sin, og om at foreldre må være der for barna sine.

Handlingen er kronologisk, med enkelte hopp noen få år tilbake i tid. Vi følger Rino i sin etterforskning av innholdet i tønnen som de fant fastfrosset i isen, og denne etterforskningen fører til at han også vil se på forliset som skjedde for en del år siden.

I den andre handlingstråden er vi med psykiateren Audun til Tennholmen hvor han følger opp Erika, og spesielt Lena som trenger behandling. Dette skal senere vise seg å ha sammenheng med det Rino pusler med.

Flere begivenheter utspiller seg, en forvirret oppvåkning fra koma, kommer vi tilbake til ved flere anledninger, før vi får vite hvordan dette har sammenheng med historien. Vi får høre et gammelt sagn som flere antar er en sann historie, og også en gammel boblejakke byr på hodebry for Rino Carlsen.

Det er artig å følge historien som utspiller seg i ramsalte Lofoten. Her er det mye saltvann, storm og bratte fjellvegger, og ikke minst ensomhet, for det bor fremdeles noen få mennesker i denne sivilisasjonens avkrok, som er avhengig av skyssbåten hvis de skal ha kontakt med folk.

Forliset er satt sammen av et knippe hendelser som til sist flettes sammen, hvor bakgrunn og årsakssammenheng forklares helt mot slutten. Jeg syntes det var litt vanskelig å holde styr på alle karakterene, og historiens første halvdel var litt uklar, litt mye forklaring og litt lite spenning. Navn har blitt endret på og familiære tilknytninger holdt skjult, for å ikke røpe plottet for tidlig, noe som gjorde at jeg følte meg litt snytt mot slutten når vi fikk vite hvem disse personene egentlig var.

Denne krimhistorien leser du i en fei. Kapitlene er korte og plottet så finurlig konstruert at du har mer enn nok med å pønske på hvordan det hele henger sammen. Mens du gjør det, kan du nyte de fine bildene fra Lofoten som popper opp i hodet ditt 😊

På overflaten flyter vannliljene av Frode Eie Larsen

På overflaten flyter vannliljene er den femte boken i serien om Eddi Stubb, jeg har lest alle sammen, og Frode Eie Larsen greier fremdeles å holde på oppmerksomheten min.

Fra bakpå boken:
Dypt inne i skogen, under de duvende trekronene, ligger det lille tjernet. Solen drysser dråper av gull på det blikkstille vannspeilet, men under overflaten skjuler det seg et bunnløst mørke. Ved bredden står Eddi Stubb. Han har ikke hørt brølet, eller sett boblene og de lette krusningene, men han føler seg sikker på at Bakkanetjønn gjemmer en hemmelighet. Og han vet at dette bare er starten.
For hvor er Håkon Helstad, Larvik Håndballklubbs savnede trener?
Og hva med kvinneliket som akkurat er skylt i land langs Farriselva?

Forlag: Liv
Utgitt: 2017
Sider: 368
Kilde: Leseeks

Som en bakgrunn for denne historien er Larvik Håndballklubb, og et miljø som bærer preg av mer enn bare godt kameratskap. Selvfølgelig er det Larsens fantasi som har fått utspille seg, men stor suksess bygger jo ofte på at noen har måttet være kynisk og villig til å ofre seg, så leseren kan jo leke med tanken på at ting ikke alltid er like rosenrødt under overflaten, ei heller i Larvik Håndballklubb.

Nok om det, historien som utspiller seg dreier seg ikke om håndball direkte, og handlingen involverer etterhvert så pass mange døde mennesker at en eventuell tilknytning til det virkelige liv forsvinner. Vi følger etterforsker Eddi Stub og hans kollega Kari Danielsen når de skal etterforske et dødsfall og en forsvinning. Samtidig flettes det inn flere historier, og vi er stadig sammen med gjerningsmannen, uten at vi får vite hvem denne er, før helt mot slutten.

Plottet er bygget på en besettelse om hevn, mens denne hevnen favner litt vel bredt, og er også bygget på feile premisser. Alt i alt er dette egentlig en trist historie om en syk mann som har dannet seg et bilde av hendelser som er bygget på feile antagelser.
Gjerningsmannen hører stemmer fra naturen som han har lange dialoger med, og det er disse stemmene som får ham til å gjøre det han gjør. Jeg vet at noen syke mennesker hører stemmer inne i hodet sitt, men at "naturen" skal være ond av vesen henger ikke på greip i mitt hode.

Hvor troverdig kan en forvente en krim, som involverer en massemorder i lille Larvik, å være? Boken er spennende til tusen, og vanskelig å legge fra seg, så litt slingringsmonn bli innvilget, selv om jeg stusser over detaljer flere ganger. Er det mulig å kaste et menneske med blylodd festet til benet, langt ut i et tjern? Og hvor lenge kan egentlig et menneske ligge i koma, før maskinen skrus av? Hva i all verden skal Oscar i Danmark å gjøre, når datterens besteforeldre bor i Vestfold?

Karakteroppbyggingen er tydelig og gjennomført noen ganger, og litt mer uklar og forvirrende andre steder, mens språket er noe av det peneste jeg har opplevd i en krim.

Ønsker du deg en lettlest krim hvor alle snakker pent, og handlingen er helt uten ekle skildringer av blod og gørr, da er Eddi Stubb sin verden noe for deg. 


Søndagstur på Midtfjellet (byfjellene i Bergen)

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Utsikten fra Norhytta er formidabel, her i litt zoomet versjon
Ny (søn)dag nye muligheter, og til tross for kraftig vind la vi i vei på byfjellene denne søndagen også. Vi ble kjørt inn til Hjortland og gikk opp på Vareggen herfra, men i stedet for å svinge til høyre der gangstien slutter, tok vi til venstre og gikk på andre siden av dalen, på en flott sti inne i skogen, helt til Norhytta.

Norhytta ble oppført i 1911 av sportsklubben Nor i Hauglandsdalen. Den ligger øst for Vikinghytten, og var lett å komme seg til på traseen vi gikk (obs, sikkert mye myr når det ikke er frost). Nå er det Arna Turn og Idrettslag som eier hytten. De påbegynte en omfattende restaurering da de overtok i 1994, som ble avsluttet i 2015. Den 40 kvadratmeter store hytten er åpen om søndagen, utenom skolens ferier, så siden vi har vinterferie denne uken var hytten stengt da vi besøkte den.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Norhytta med flott utsikt nedover Hauglandsdalen 
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Norhytten
Vår tur videre gikk opp vestover fra Norhytta og ned på andre siden av fjellkammen til Tranehytten. Turen var i dag tung, siden det lå lårhøyt med snø mange steder. Hytten blir kalt "det fineste byggverket i Byfjellene" i boken min, og det kan jeg være enig i. Sportsklubben Trane har hatt hytte i byfjellene siden 1931, men denne her i Svartebotn ble bygget i 1946. Den er satt opp av stein tatt fra grunnmuren til to tyskerbrakker som sto på Blåmanen, som velvillige turgåere var med å bære frem til tomten.
I dag er det mulig å leie den store hytten, som har fire flotte soverom og 13 sengeplasser.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Tranehytten 
Den lille hytten Gangerolf ble bygget i 1908 og ligger bokstavelig talt et steinkast unna Tranehytten. Hytten opplevde tidlig å bli blåst av grunnen, så den ble flyttet til et lunere sted, og har også skiftet eier flere ganger. Han som kjøpte hytten i 1994 rev den gamle, da forfalne hytten og bygget en helt ny hytte.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Gangerolf
Huldraheimen er en av hyttene i området som kalles Midtfjellet. En kameratflokk satte den opp i 1903. Hytten ble bygget på Bryggen, demontert og transportert med hest og slede på vinterføre opp Våkendalen til Tarlebøvannet. Derfra ble delene fraktet med løypestreng opp til platået der hytten ligger. Jeg var fascinert av den lille hytten som kan skimtes som en prikk til høyre på bildet, dette er Grevbu som vi har tilgode å besøke.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Huldraheimen, hvor vi tok oss en kaffetår og nøt utsikten sørover
Så kom endelig turen til Nissebo, som siden 1972 har vært eid av familien Sommer. Siden vi kjenner Nancy Sommer var vi spent på om hun var i hytten, da vi skulle forbi i dag, men selv om de bruker hytten ofte, var det tomt i formiddag. Denne hytten fremstår som helt ny, og det er den også forsåvidt, siden de var uheldig å oppleve brann for noen år siden, og ny hytte ble bygget.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nissebo
Heimen ligger på nordsiden av Midtfjellet, på et sted som heter Kapp Horn. Utsikten er spektakulær siden den er plassert midt imot Jordalsskaret. Hytten er opprinnelig oppført i 1911, men er restaurert og fremstår som ny. De ble heldigvis forskånet for brannstifteren fra Nissebo, han har vært inne i hytten to ganger men, var ikke like slurvete med fyrstikkene.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Heimen
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Utsikten fra Heimen er virkelig flott!
Min kjære turkamerat som leser kart og bærer sekk var heldigvis med i dag, ellers hadde jeg aldri funnet hyttene på planen. Føret var vanskelig, delvis i mye snø (uten spor å gå i) og da vi kom inn på stien fra Vidden, var den isete og glatt. Runden fra Hjortland via hyttene og ned til byn tok oss drøye 4 timer, (27400 skritt) så det var to slitne kropper som sjanglet inn dørene i ettermiddag.

Kom du deg på søndagstur i dag?

Nå har vi besøkt tilsammen 37 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har utfordret meg selv til å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017.

Lorentz Dietrichson - en foregangsmann for kulturnorge

I dag, 6 mars 2017 er 100-årsdagen for Lorentz Dietrichson død. Inspirert av ny innsikt om sterke historiske kvinner ville jeg løfte frem flere av dem her på bloggen, men tilfeldighetene ville ha det til at jeg valgte meg Lorentz i dag.

Hvis de hedret nyttårsbarn på 1800-tallet, kunne Lorentz godt blitt nyttårsbarnet i 1834, siden han ble født første januar. Han ble født i Bergen og vokste opp som enebarn i en familie med kunstnerisk omgangskrets.

Jeg synes det er spennende å lære om de mennesker som har formet samfunnet slik vi kjenner det nå, og de institusjoner som vi i dag tar som en selvfølge. Derfor valgte jeg for noen uker siden å tilbringe en del av søndag formiddag på Bryggen Museum hvor lokalhistoriker Tryggve Fett foreleste om denne pionèren.


Lorentz Dietrichson ble 1875 Norges første professor i kunsthistorie. Han virket til sin død som en betydningsfull forsker og formidler av norsk og internasjonal kunsthistorie.

Dietrichson vokste opp som eneste barn i et hjem hvor foreldrenes omgangskrets besto av diktere og kulturinteresserte embetsmenn. Ti år gammel begynte han på Bergens latinskole, hvor han de seks første årene hadde Lyder Sagen som lærer. Fett skildret Lorentz`barndom i Kong Oscarsgate på 1830-tallet som sorgfri. Han tilbrakte dagene i lystig lek sammen med, blant andre Karoline, som senere skulle bli konen til Bjørnstjerne Bjørnson, og Suzannah som ble konen til Henrik Ibsen.
(Se Ingri Lønnebotns bok Konekunst)

Tryggve Fett er en mester i å prate bilder og stemninger inn i hodene på sine tilhørere, og vi var nok mange som satt i salen på Bryggen Museum og levde oss inn i livet som utspant seg i området rundt Kong Oscarsgate på midten av 1800-tallet. Ekstra artig var det at jeg nylig har hørt Elisabeth Aasen foredra om Dorothe Engelbrektson som levde i samme gate, nøyaktig 200 år tidligere.

Lorentz Dietrichson begynte etter et par år med privatlærer på Latinskolen, da det nye Katedralskolebygget sto klart. Han sluttet to år før han var ferdig, og fortsatte utdannelsen hos privatlærer. 19 år gammel var han klar for å ta artium og reiste da til Christiania for å gjennomføre dette.

Hans videre utdannelse på universitetet var preget av sin indre usikkerhet, han følte seg ikke som en akademiker, ei heller kunstner eller forfatter, men den estetisk historiske disiplin var han tiltrukket av. I 1859 drog han til Uppsala og fikk i 1860 (formelt utnevnt 1861) et ulønnet dosentur i estetikk og nordisk litteratur der. Året etter giftet han seg med malerinnen Mathilde Bonnevie, de fikk datteren Honoria, og de påfølgende 3,5 årene levde de et “vagabondliv” i Tyskland og Italia. Han ble sekretær ved det svensk-norske konsulatet i Roma og bibliotekar ved Skandinavisk Forening, samtidig som han livnærte seg ved å skrive reisebrev. På denne reisen ble han venn med Bjørnson og Ibsen.

1867 fikk han et vikariat som lærer i kunsthistorie ved Fria Konstnernas Akademi i Stockholm, hvor han ble ekstraordinær professor 1869. 1870 ble han overlærer ved Slöjdskolan, hvor han holdt populære forelesninger over “konstens tillämpning på industrien” med opptil 900 tilhørere i salen.

Dietrichsons har et vidtspennende forfatterskap, og han gjorde banebrytende og vitenskapelig grunnleggende arbeider innen to unge vitenskaper: litteratur- og kunsthistorie, foruten at han skrev minneverdige dikt, skuespill, reisebeskrivelser og memoarlitteratur.
Han utgav i 1866–69 tobindsverket Omrids af den norske Poesis Historie, som var den første fremstillingen av Norges litteraturs historie.

Dietrichson utarbeidet kataloger til flere norske kunstsamlinger, og har skrevet om norsk kunst i middelalderen, men mest kjent er han kanskje for sine grunnleggende vitenskapelige verke om de norske stavkirker.

"Dietrichson engasjerte seg også i kvinnesaken. 1887 utgav han Mode og Dragtreform, der han påviste hvor hemmende den samtidige klesmote var for kvinnenes muligheter til å virke fritt. I Camilla Collett og hendes Indlæg i Kvindesagen (1894) roste han forfatterinnen for hennes bidrag til kvinnens frigjøring".

Det var nær forbindelse mellom Dietrichsons yrkesvalg og hans praktiske engasjement i kulturlivet. Han deltok i opprettelsen av litterære selskaper, museer og samlinger og hadde mange tillitsverv.
Han var medstifter av Kunstindustrimuseet i Kristiania, sterkt engasjert i realiseringen av Skulpturmuseet og deltok i opprettelsen av Den norske Husflidsforening. Dietrichson var styreformann i Det norske Studentersamfund i 1878 og 1885. Den siste perioden ble formørket av en opprivende konflikt mellom ham og Ibsen og høyre- og venstrefløyen i Studentersamfundet.

Dietrichson ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden 1904 og innehadde flere utenlandske ordener, bl.a. ridder av Nordstjärneorden (1875) og kommandør av Dannebrogordenen (1888), og ved 400-årsjubileumet til Uppsala universitet i 1877, ble han kreert til æresdoktor.
Han døde 6 mars 1917  83 år gammel, etter et kort sykeleie og ble gravlagt på Vår Frelsers gravlund.


Litt mer (kvinne) historie på bloggen:
Dorothe Engelbrektsdotter, Marta Breens bok om norsk kvinnehistorie, Selma Lønning Aarøs Hennes løgnaktige ytre, Anna Munchs To mennesker, Ingrid Lønnebotns Konekunst, Marta Breens bok Født feminist (omtale på kvinnedagen)

Kilder: Tryggve Fetts inspirerende foredrag 19/2-17 og Norsk biografisk leksikon

Biene i New York av Lena Lindahl - illustrert av Endre Skandfer

Det var nominasjonen til Kulturdepartementets Illustrasjonspris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2016, som pekte meg mot Lene Lindahls flotte historie, og ikke minst Endre Skandfers nydelige illustrasjoner. Prisen blir delt ut senere i dag, 7 mars.

Fra bakpå boken:
Max bor i 20. etasje til selveste hotell Waldorf Astoria i New York, hvor pappa er sjefkokk. De har en fantastisk hage på terrassen, – og bikuber. Pappa er i ferd med å miste jobben fordi hotelldirektøren synes han lager for kjedelig mat, men Max får en veldig god og honningsøt idé. Den viser seg å bli både bedre og verre enn han kunne ane.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2016
Sider: 53 illustrerte
Kilde: Biblioteket

Selv om jeg er veldig glad i illustrasjonene til de to andre nominerte i denne klassen, Per Dybvig og Per Torseter, heier jeg på Endre Skandfer til denne prisen.
Departementet sier følgende om hvorfor han er nominert:

"Skandfers illustrasjoner er både fargerike, varme og morsomme, med en håndtegnet strek som gir personlighet og karakter til figurene, og som skaper særpreg og stemning i miljøskildringene. Illustrasjonene rammer inn teksten, og han får frem en god balanse mellom bilder og tekst". 

Jeg kunne ikke sagt meg mer enig. Selvfølgelig skal Lena Lindahl få æren for en historie som er godt skrevet og spennende, men også troverdig, lærerik og en smule holdningsskapende, jeg ble virkelig glad i lille Max og pappaen hans som strever så fælt. Det er ingen pekefinger-historie dette her, men viser på en leken måte hvordan et lite initiativ og interesse for det som skjer rundt oss, kan utrette mirakler. Dette er en sånn bok jeg gjerne ville sett i norskfaget, så ja til å fylle landets skolebibliotek med Biene i New York!


Vil du vite hvilke bøker som var nominert innen de syv kategoriene, kan du ta en titt her! Jeg har lest to andre bøker som er nominert, 60 damer du skulle ha møtt av Marta Breen og Jenny Jordahl er nominert til Fagbokprisen og OG av Veronica Salinas som er nominert til Litteraturprisen, så jeg heier selvfølgelig litt på dem også 😊

En liten ettermiddagsoppfølging: Ingen av mine favoritter vant pris, men oppmerksomheten min ble dradd mot vinneren av Tegneserieprisen, Anna Fiskes Palle Puddel drar til New York.  (ja, jeg skal til NY om under en måned) En veldig morsom bok, som fikk meg til å sirkle rundt Moma på kartet.

Født feminist av Marta Breen

Gratulerer med dagen alle kvinner! Det ser sannelig ut som jeg har blitt feminist på mine gamle dager. Denne erkjennelsen kom egentlig litt overraskende på meg, men jeg kjenner at jeg liker det. Jeg vil i anledning dagen dele noen tanker om en innsiktsfull bok jeg nettopp ha lest, og gjerne anbefaler videre.

Er vi i ferd med å bli til våre egne besteforeldre? Var 70-åras idealer bare et blaff? Sånn innleder Marta Breen sin bok Født feminist, en bok jeg hadde stor glede av å lese.

Fra bakpå boken:
Vi hører om det overalt: Norske kvinner har plukket opp håndarbeidet igjen, de baker småkaker og dyrker husmorrollen. Sju av ti unge kvinner synes «det hadde vært fint å bli forsørget av en mann», mens et økende antall tar sin ektemanns etternavn.

Hva i all verden er det som skjer? Er vi historiens første generasjon som er mer konservative enn våre foreldre? spør Marta Breen. På 1970-tallet kjempet hennes egen mor for barnehageutbygging, økonomisk selvstendighet og selvbestemt abort. For dagens unge kvinner er kampen gått over til å bli en konkurranse i prektighet. Marta Breen bruker humor og egen livshistorie når hun tar for seg par-ferier, porno og rosa tyllkjoler. Heller ikke vår tids barnedyrkelse, overdådige bryllup eller selvhevdende menn går fri.

Dette er en bok som setter fingeren på identitetsmarkører i livet og i samfunnet, som du vil nikke gjenkjennende til. Jeg humret meg gjennom sekundærhandlingen, som er Breens egen opplevelse av en ferie i Polen, sammen med en annen småbarnsfamilie.

Hovedhandlingen tar oss med tilbake i historien, og ved hjelp av dokumenterte uttalelser, fra kjente og mindre kjente personligheter, samt referanser til publikasjoner og forskning viser Marta Breen oss på en morsom og oversiktlig måte, hvordan holdningene våre har endret seg.

Spørsmålet er om vi, rødstrømpenes sønner og døtre, i vår streben etter å finne andre idealer enn våre foreldres, er i ferd med å ramle i en felle? Vikler vi oss tilbake til  de samme familiestrukturene våre mødre kjempet for å komme seg ut av? Er vi i ferd med å selvrealisere oss tilbake til kjøkkenbenken?

Saken er at de unge ikke vil ligne sine foreldre. De vil gjøre opprør og bryte ut, så når foreldrene er ustrukturerte og tatoverte med et avslappet forhold til rusmidler og seksualitet, vil barna gjerne bli mer "straight" enn sine foreldre.

Nittiårenes nye trend, at vi alle skal føle oss bra, er til de grader gjenkjennelig. Det er artig å lese om hvordan damebladene har endret seg, og hvordan uttrykket "fordi jeg fortjener det" oppsto. Jeg er helt enig i at "because I`m worth it" egentlig sier noe helt annet, og at oversettelsen til norsk har ødelagt punchlinen.

Høyt forbruk = frigjort kvinne?!?

Heldigvis får jeg nesten si, har jeg ikke noe kjennskap til ting som "sideboobs", rynkeknær, "cancles" og grevinneheng. Hvordan er det egentlig vi kvinner behandler hverandre?

Når jeg nærmer meg slutten på Født feminist, tar jeg meg i å lese med et stort smil om munnen. Jeg har nikket og smilt meg gjennom boken, og når frivillig, selvvalgt deltidsarbeid omtales mot slutten, kjenner jeg at dette er noen jeg har argumentert for lenge. Det er et verdivalg som gjør utsagnet over til skamme. Selvfølgelig er det ikke økonomisk smart, man tjener mindre penger og får lavere pensjon, men hvis en lar seg styre av andre ting enn økt forbruk og kapitalisme, så blir det tid til de myke, menneskelige verdiene.

Marta Breen har skrevet en bok som får leseren til å tenke selv. Hun kommer ikke med sine svar hugget i stein, men gir med Født feminist næring til tanker som får gro og blomstre. Boken anbefales på det varmeste!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2014
Sider: 216
Kilde: Biblioteket


Selfies av Jussi Adler-Olsen

Selfies er den 7. boken i serien om Avdeling Q, en serie jeg leste med stor begeistring i begynnelsen, men etterhvert har fått et litt lunkent forhold til. Spenningen var derfor stor da jeg begynte å lese/høre hva Jussi Adler-Olsen har kokt i hop denne gangen.

Forlaget om handlingen:
Avdelingen står i fare for å legges ned på grunn av lav oppklaringsprosent. Rose er sunket ned i en dypt psykotisk tilstand, knyttet til en mørk fortid. Men snart hoper nye og intrikate saker seg opp for Carl, Assad og Gordon:
Tre unge jenter som lever på sosialstøtte, bestemmer seg for å rane en nattklubb når pengene de får fra det offentlige ikke strekker til. Saksbehandleren deres er ensom, bitter og alvorlig syk. Hun hater de kravstore klientene sine, og legger en djevelsk plan for hvordan hun skal hevne seg på dem.

En eldre kvinne blir funnet drept i Kongens Have. Tilsynelatende er disse hendelsenene helt uavhengige av hverandre, men etter hvert skal det vise seg å være en sammenheng mellom dem.

Aktivitetene i Carl Mørcks Avdeling Q, er primærhandlingen som strekker seg gjennom hele serien. Carl Mørk er lederen for en liten avdeling nede i kjelleren, som skal pusle med uoppklarte gamle saker. Han har fått tildelt en broket forsamling av mennesker, Rose som lider av alskens psykiske utfordringer, Assad, den kaffedrikkende araberen som fremstilles som dum, men er den egentlige hjernen av de fire, og Gordon den sist ansatte, som er (så vidt jeg husker) nevø av toppsjefen. I denne boken er det Roses historie som tar mesteparten av oppmerksomheten.

Carl Mørck på hjemmebane, er også en historie for seg selv. Hjemme har han en tidligere kollega Hardy, i forpleining. Han er paralysert og får hjelp hver time på dagen av sykepleieren sin, den teatralske homsen Morten. I tillegg har han en eks som svinser i kulissene...

I denne syvende boken forventer nok forfatteren at leserne kjenner til de faste karakterene, og hvordan Avd. Q fungerer. Bortsett fra at Roses utfordringer blir belyst og vi får en del svar vi har ventet på gjennom flere bøker, så hører vi ikke så mye om de andre karakterene denne gangen.

Carl Mørck og folkene hans får i oppdrag å se nærmere på et gammelt dødsfall, men som skal vise seg å ha sammenheng med en sak som etterforskerne i etasjen over jobber med. Vi får forhistorien til fire jenter, Jasmin, Denise, Michell og Anne-Line. Anne-Line er saksbehandleren til de andre tre på NAV, og i nåtid følger vi hver enkelts liv frem dit hvor begivenhetene fører dem sammen.

Alle fire jentene fremstilles som dumme, blonde snyltere. De er bare opptatt av makeup, mote, hår silikon og botox, og av å på enklest mulig måte skaffe seg penger, uten å måtte gjøre noe for det. Vi møter både mor og mormor til Denise og også disse kvinnene fremstilles som unnasluntrere. Jeg finner faktisk ikke en kvinne i denne historien som det er tak i, og dette irriterer meg når jeg leser. Jentene er til de grader karikert og unaturlig fremstilt, både utseendemessig og i forhold til holdninger og handlinger. Halvparten kunne vært morsomt (kanskje), men dette her ble bare tåpelig.

Med tanke på at jeg nylig har lest Knut Hamsuns foredrag hvor han går hardt ut mot forfattere som har endimensjonale karakterer, nikket jeg enig bort til min meterlange bokhylle med Hamsun, for Jussis karakterer fremstår nettopp som pappfigurer.

Endelig!! Jeg måtte bare si det, for jeg var så lei av Carls hang til å rette på det Assad sier, og i denne boken tar Assad til motmæle. Heldigvis er det ikke så mye fokus på kruttsterk tyrkisk kaffe heller, for spesialiteten til Assad har også fått mye oppmerksomhet. Vel, det får en jo til å tenke.... Assad har blitt en godt assimilert danske som snakker korrekt og drikker pulverkaffe, men han er ikke morsom lenger. Det var liksom Assad og Rose som gjorde serien spesiell i de første bøkene, men nå er Assad kjedelig og Rose..., nei jeg skal ikke røpe mer.

Som seg hør og bør er det Avd. Q som nøster opp i de andre etterforskernes sak, og til tross for at Carl Mørk har et anstrengt forhold til sjefene sine, ender det med at de får mye av hederen for at den pågående etterforskningen får sin løsning.

Har du fulgt serien er jeg sikker på at du også har glede av Selfie, jeg synes den er bedre enn den forrige De grenseløse, men ikke så forfriskende som de første bøkene i serien, og kjære Marco ham glemmer jeg aldri, for nå oversvømmes fortauene i Bergen av hans slekt.

Lyttetid: 15 timer og 46 minutter
Forlag: Aschehoug
Sider: 526
Kilde: Lese/lytteeksemplarer






Andre som har blogget om boken:
BokBloggBerit
Bjørnebok
Bokbloggeir
Borntobeareader

Morsdag av Graham Swift - woao for en roman!

Graham Swift (4.5.1949) er en engelsk forfatter, som etter sin debut i 1980 har gitt ut 10 romaner. Morsdag er den siste i rekken, en roman som i all sin korthet absolutt ikke kom til kort. Jeg har ikke lest noe av ham før, men kommer til å hive meg over Waterland (anerkjent Bookerprisvinner) og andre bejublede romaner fra hans penn.

Forlaget om boken:
«Det var mars 1924. Det var ikke juni, men det var som en junidag. Og det må ha vært litt over tolv. Et vindu ble åpnet på vid vegg, og han gikk, naken, gjennom det solfylte rommet, sorgløst som et nakent dyr. Var det ikke hans rom, kanskje? Han kunne gjøre hva han ville der. Det var tydelig. Og hun hadde aldri vært der før, og skulle aldri komme dit igjen. Og hun var også naken.»
Det er morsdag, den ene dagen i året da tjenestefolk får fri fra pliktene sine. Hvordan skal den foreldreløse Jane Fairchild, som ikke har noen mor å besøke, tilbringe dagen? Denne dagen som vil folde seg ut på en måte som vil ha ringvirkninger for resten av livet hennes.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016/på norsk 2017
Sider: 134
Kilde: Leseeksemplar

Bakteppet i romanen er et England med sine klasseforskjeller, som er ribbet for unge menn etter første verdenskrig. Fortelleren vår er Jane Fairchild, og vi blir kjent med hennes bakgrunn litt etter litt, samtidig som den egentlige handlingen utspiller seg.

Den engelske overklassetradisjonen rundt morsdag, for hundre år siden var helt spesiell. Tenk alle tjenerne fikk fri for å besøke sin mor! og herskapet måtte klare seg selv som best de kunne. Var det virkelig sånn? jeg håper det!

Jeg har ikke lyst å fortelle mer fra handlingen, for min eventyrlige leseopplevelse kom delvis av at jeg ikke ante noe om hva som skulle skje. Dette er en historie som har elementer av både spenning og erotikk, uten at jeg vil sette den i en bås. Erotikken er nedtonet, nesten til det ikke-eksisterende, noe som får den til å virke sterkt. Nerven i historien oppstår når Jane er alene i huset til familien Beechwood, og stemningen i det tomme biblioteket gir Jane følelser som vi alle ville kjenne igjen.

Å komme inn i biblioteket på Beechwood kunne være litt som å komme inn i guttenes rom ovenpå, og det viktigste med biblioteker, tenkte hun iblant, var ikke selve bøkene, men det at de bevarte denne hellige atmosfæren av mannlig må-ikke-forstyrres-fristed.

Få ting kunne dermed være mer sjokkerende enn at en kvinne gikk naken inn i et bibliotek. 

Bare tanken.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
4 mars - dagen lesestolen ble satt ut på
balkongen for første gang i år! 
Morsdag har en tydelig og godt oppbygget handling, som er lett å følge og med god spenningskurve. Samtidig kommenterer Jane, som nå har blitt en veldig gammel dame, aspekter fra disse hendelsene i 1924. Hun løsrev seg tidlig fra livet som tjenestepike, og begynte å skrive bøker, noe som har gitt henne et godt liv. Det er som bejublet og mye omtalt forfatter, hun på sine gamle dager kommer med lattermilde og litt syrlige kommentarer til sitt eget liv som ung.

Språket i denne romanen er så bra, at jeg for en gangs skyld måtte kikke fremme i boken og se om jeg kjenner navnet på oversetteren. Honør til Merete Alfsen, for glimrende arbeid!

Graham Swift har skrevet en nydelig liten roman om fullkomne friheter og løpske følelser. Jeg greier ikke å yte boken rettferdighet, for den traff meg midt i hjertet på en måte jeg rett og slett ikke greier å sette ord på. Les den, jeg lover deg du vil ikke bli skuffet!

Palle Puddel drar til New York av Anna Fiske

Vi tiltrekkes jo det vi har hodet og hjertet fullt av, og i disse dager er det New York som konstant bobler i mitt bakhode. Da jeg studerte nominerte og vinnere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, dukket det opp to bøker med NY i tittelen.
Jeg er ingen stor tegneseriefan, men det blir veiet opp av kunstinteressen min, for i Palle Puddel besøker de blant annet MoMa, noe jeg også har lyst å gjøre når jeg er i den store byen.

Gratulerer til Anna Fiske som vant Tegneserieprisen 2016 for Palle Puddel drar til New York!

Juryens begrunnelse: Tegneserieskaperen, illustratøren og bildebokskaperen Anna Fiske er på banen med den sjarmerende tegneserieboka "Palle Puddel drar til New York". Hunden Palle har fulgt Fiske en stund, og nå står storbyen New York for tur for den engstelige og over middels kunstinteresserte hunden og vennen hans, Nina Kanin. 

Med sprelsk energi og spennende utflukter i storbyen, får vi bli med til bl.a. MoMa, Museum of Modern Art, som til Ninas store skuffelse er et kunstmuseum og ikke Palles mormor. Med så vel gulrøtter som Matisse sammenvevd i Fiskes univers, er det de små detaljene som blir viktige. Tegnestilen er preget av Fiskes naivistisk barnlige uttrykk. 

Tegneserien oser av varme personskildringer og humor rundt det å reise på ferie. Palle og Nina reagerer ulikt på ting, og tegneserien viser oss et vennskap som kanskje blir satt på prøve, men som overlever og ender med å bli sterkere. Palle sender ut en pil til leserne, som treffer det engstelige og det glade i oss, sammen med tanken om at man kan være venner selv om man ikke er like.

Palle og Nina er venner men veldig forskjellige. Det er Nina som tar initiativ til turen og er den tøffe av dem både når de skal fly og når de ankommer New York. Palle vil helst spise det han spiser hjemme, og våger seg knapt ut i byen hvor trafikken og bråket er overveldende for ham.

Det eneste han ser frem til er besøket på MoMa, og her blomstrer han opp. Nina, derimot er en skygge av seg selv, preget som hun blir av at Moma ikke er Palles mormor men et hus fullt av kunst.

Tegningene er klare og tydelige og ikke minst sjarmerende. Handlingen er kjempefin, med god humor og mye livsvisdom, uten at det føles påtrengende. Jeg likte boken godt, kanskje ikke som reiseskildring men som en historie om utfordringer som skal overkommes og vennskap som tåler en støyt.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Sightseeing må til i New York 

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Her har Palle og Nina byttet roller - sjekk ut iveren til Palle!

Utgitt: 2016
Sider: 56
Kilde: Biblioteket

Det synger i gresset av Doris Lessing

Det var Ellikken, som med sin fristende omtale av Det synger i gresset, gjorde det umulig å overse Doris Lessing lenger. Romanen var hennes debut som forfatter, og for en debut, det er bare til å ta av seg hatten.

Etter å ha lest om Doris Lessing kjenner jeg igjen hendelser og skildringer i denne romanen, fra aspekter av hennes liv. Vi begynner med slutten, hvor en dame har blitt myrdet av en svart mann. Naboer, vitner og politiet er på stedet, men det er mer stemningen vi blir kjent med enn karakterene.

Vi er i Sør-Afrika og selv om 50-årenes holdninger til de svarte er kjent for meg, er det vont å tenke på at dette var livet for dem den gangen.

Når gamle nybyggere sier: En må lære å forstå landet, så mener de: Du må venne deg til vår oppfatning av de innfødte. De mener kort og godt: Gjør som vi, eller forsvinn.

I det påfølgende kapitlet blir vi kjent med Mary, vi hører om oppveksten hennes med en alkoholisert far og en fraværende mor. Livet hennes som ungdom, og årene som selvstendig kvinne, frem til hun takker ja til ekteskap med Dick Turner.

Herfra følger vi Mary og Dick i deres strev med å få farmen til å gi avkastning. Eller "deres" er å ta litt i, for Mary er ikke tilfreds, og bidrar ikke så mye til fellesskapet. Hun hater de innfødte og sliter ut hustjenerne med kjeft og mas. Dick er åpen for nye impulser og prøver seg med både bier, griser, kalkuner og kaniner før de setter opp en butikk på tomten sin. Når han endelig gir etter for presset og begynner å dyrke tobakk, går også dette galt. Alt går galt, og han plages av malaria flere ganger.

Forholdene de lever under og holdningene til de innfødte er hoderystende, men overbevisende skildret, og det jeg leser gjør sterkt inntrykk på meg. Det er ikke lett å si hvem det er mest synd på, Dick som ubehjelpelig strever på, eller Mary som avskyr farmen og blir mer og mer bitter.

Helt til sist i boken nærmer vi oss slutten, som også var starten på romanen. Vi blir bedre kjent med hvorfor naboen Charlie er så interessert i Dicks farm, og får vite litt mer om bakgrunnen til agronomen Tony Marston, som er med i første del, og er en av de tilstedeværende når liket beskues.

Ikke alt sies direkte i denne romanen, og Lessing overlater det til leseren å ut i fra sine egne erfaringer å gjøre seg opp en mening om forskjellige spørsmål. Det handler om å være menneske, om stolthet og fordommer og om spenningen mellom de svarte og hvite i Sør-Afrika.

Jeg slutter meg til Ellikken, og anbefaler gjerne Det synger i gresset videre!


*******

Doris Lessing ble født i 1919 i Persia av engelske foreldre. 6 år gammel flyttet de til Sør-Rhodesia hvor familien eide en stor landeiendom, som til tross for mye slit, dessverre ga lite avkastning. Hun flyttet hjemmefra som femtenåring, og giftet seg første gang 19 år gammel, men bare 4 år senere forlot hun mann og sine to små barn. Like etter giftet hun seg med Gottfried Lessing og fikk en gutt med ham. I 1949 flyttet hun tilbake til England og ga ut Det synger i gresset som den første av mange romaner med feministisk handling. Etterhvert ble tekstene hennes preget av både politisk radikalt tilsnitt, og senere science-fiction, som blomstret ut av hennes interesse for åndelige temaer, sufisme og islamsk mystikk. Hun er den eldste forfatteren som har mottatt Nobelprisen i litteratur 88 år gammel.

Møte med John Hart på Bergen Offentlige Bibliotek

Det er nok mange leseglade som har fått med seg at den amerikanske forfatteren John Hart er på laneringsturne i Norge. Han besøkte Bergen på lørdag og til publikums og John Harts store begeistring, var det var krimdronningen Monika Yndestad som hadde fått æren av å få ham i tale.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Monika Yndestad intervjuer John Hart
Vi var en utsøkt liten forsamling som benket oss foran den populære forfatteren, (hvor var alle sammen, har dere glemt at det skjer spennende ting på biblioteket?), vel vi fikk i alle fall en times prat om litteratur, jeg ikke kommer til å glemme så lett.

John Hart er en allsidig fyr som ser ut til å få til det han setter seg fore. Han har studert fransk litteratur, jus og regnskap og har jobbet i bank og som aksjemegler og advokat. I tillegg har han pusset båter, stellet helikoptere og sjenket øl, samtidig som den store drømmen var å bli forfatter. Dette fortalte han oss i munter passiar, samtidig som han skildret den lange veien for å bli publisert. Det er nok ingen hemmelighet lenger at han har sine to første bøker, som fremdeles er upublisert liggende hjemme, og at det var først den tredje boken noen ville gi ut. Etter det har det nær sagt gått av seg selv.

Hart fortalte oss om hvordan han jobber, han står opp grytidlig og skriver en time før første kaffekopp, så får han familien avgårde for dagen før han jobber litt til. Han bor på en ranch og kjører traktor, noe jeg virkelig kunne se for meg, der han satt og fortalte om seg selv.
Han er opptatt av å skape karakterer som vokser og utvikler seg gjennom handlingen, og at selve hendelsesforløpet kommer etterhvert. Heltene hans er vanlige mennesker, som gjerne leter etter lys i mørke steder. Når han skal tydeliggjøre karakteren, skrur han opp varmen under dem, og ser hva som skjer.

To av romanene hans er situert i hjembyen hans, noe som var skikkelig skummelt, mens han også følte spenning ved at han valgte å la en 13 år gammel gutt være hovedpersonen i en voksenroman. Vi som har lest Det siste barnet, vet at det funket til tusen, og gleder oss vilt og hemningsløst til The Hush kommer ut 13 mars 2018. Dette er en oppfølger, satt 10 år senere hvor vi møter igjen Johnny Merrimon. 

For John Hart er det viktig å holde på spenningen, gi leseren overraskelser underveis men samtidig ha et troverdig plott. Hans tema er ofte bygget rundt fremmedgjøring som inkluderer anklager og maktmissbruk.

Jeg drukner i bøker her hjemme, og har leitet høyt og lavt etter mine eksemplarer av John Harts bøker, uten hell. Ved elven, Brødrene fra Iron House og Det siste barnet har jeg lest, men leseopplevelsene var sterke, så etter dette møtet med forfatteren, skal jeg snope meg litt pocket ved neste korsvei, og lese dem igjen.

Syndenes forlatelse er boken han kom ut med sist, og egentlig den jeg har vært minst fornøyd med. Nå spør jeg meg selv, om jeg har lest boken i feil modus, eller om det gikk for fort, for forfatterens beskrivelser av det nitidige arbeidet han har lagt ned i denne boken, får meg til å gå i meg selv.

Her kan du lese om ReadingRandis møte med John Hart i Trondheim i dag.

Jag är Supermann - en ungdomsroman av Lars Mæhle

Lars Mæhle skriver glimrende både for ungdom og voksne, hans solide ungdomsromaner i flere sjangere har falt i smak hos meg, så jeg var spent på "novellesamling-stilen" i årets utgivelse Jag är Supermann.

Forlaget om handlingen:
Bjørn, Eskil og ei svensk jente dreg ned til elva for å bade. Syriske Aya kjem til Sunndalsøra etter å ha flykta gjennom heile Europa. Anders blir besøksvenn på aldersheimen for å imponere Marianne. Karl gruar seg for å halde tale i gravferda til veslebror sin. Og rebellen Tuva er tvangssend til dalen, for å bli halden unna eit dårleg miljø i Oslo.

Og midt i alt dette finst det truleg også ein rømling, i skjul, ein eller annan stad.

Historiene i Jag är Supermann går føre seg i løpet av eit varmt døgn i juli, og er ei blanding av roman og forteljingar, der lagnader kryssar og påverkar kvarandre. Alle ungdommane har ulike prosjekt, men kvar og ein ber på eit intenst ønske om å bli sett og finne feste i verda.
Noko som gjer det heile verdt det.

I den første historien møter vi den litt sky 16-åringen Bjørn. Han får besøk av Eskil, en av de tøffe gutta på skolen, som Bjørn aldri har fått innpass hos før. Han har hørt rykte om en svensk jente på nabogården, og i mangel på andre venner som er hjemme midt i sommerferien, vil han ha Bjørn med seg, for å luske på henne.

Mer vil jeg ikke røpe av handlingen, for noe dramatisk skjer og når Bjørn endelig kan puste lettet ut, opplever han å ha fått et snev av en innsikt, han ikke helt vet hvordan han skal forholde seg til. Han ser både inn i seg selv, og tolker sine egne reaksjoner og tanker, samtidig som han ser utenfor seg selv, på andre mennesker og erkjenner at de kan være i andre livssituasjoner enn først antatt.

Det er fantastisk at Mæhle i løpet av 31 sider med tekst, greier å få frem alle disse følelsene, som også voksne lett kan kjenne seg igjen i. Det var et stort og stille øyeblikk, da tre døde kalkuner fløt sakte nedover elven. Du må ha vært der for å skjønne hvor stort det var 😊

Den neste vi hører om er Aya som har forflyttet seg de 489 milene fra Aleppo til Sunndalsøra. Med på lasset hadde hun og familien en forvirret farfar, og det er mens hun leter etter ham hun møter på den brune Audien og en ungdom som hun må våge å stole på.

I kapitlet Fuglen i røyret, er vi tilbake til jordbærgården hvor den svenske jenta er på "ferie", men denne gangen er det Anders, sønnen i huset som forteller. Jeg blir satt ut av kontrastene i denne delen, den blå himmelen og det tilsynelatende lykkelige sommerlivet til en ungdom, og den sure moren som ikke ser sønnen sin i det hele tatt. Historien har nerve og høy spenningsfaktor, samtidig som det er en handling med mye ømhet og håp.

Tidligere i handlingen har vi fått noen frampek om en ung gutt som skal begraves, og noen uttalelser vitner om at gutten ikke er særlig godt likt. I avsnittet Änglarna pratar om dig blir vi kjent med storebroren til denne gutten, når han sitter og skal skrive tale til lillebrorens begravelse. I denne delen møter vi en helt annen type mamma, enn moren til Anders, slutten på "novellen" vitner om at hun definitivt hadde øye og hjerte for sin eldste sønn.

Tuva er fra østlandet men har blitt plassert hos sin tante på Sunndalsøra i sommerferien, for at hun skal klare å holde seg unna ugang. Hun har sommerjobb som gartner i kommunen, og dette er bakgrunnen for denne novellen. Vi møter igjen Eskil, men det er ikke han som er hovedpersonen i denne siste fortellingen, hvor vi også får møte rømlingen.

Og idet ho løyste opp hjartet sitt, vinka til han og gjekk, så visste både han og ho at ingen av dei ville sladre om at den andre hadde vore her. For dei hadde sett seg sjølve i den andre sitt blikk, og dei hadde ikkje funne anna enn einsemd og mørk materie der inne.

Det er ikke annet å si om denne boken, enn at den er nydelig. Spennende sammensatt av situasjoner og hendelser, belyst gjennom forskjellige mennesker, hvor enkelte har en løselig tilknytning til hverandre. Denne ungdomsboken er skrevet uten bruk av fjas og fjortisfakter for å tekkes ungdom, men med et voksent språk, og med treffsikre skildringer av de små øyeblikkene.

Jäg er Supermann er ikke en trist bok, til tross for at ungdommene i boken alle strever med sitt. Vi kjenner på lengsler og håp, men også følelsen av å ville gjøre noe helt annet, og av å ane nye koblinger og forståelser for det som skjer. Det er denne vagheten jeg likte best med boken, denne mangelen på evne til å sette ord på det en tenker og føler.

Forlag: Samlaget
Utgitt: 2017
Sider: 127
Kilde: Leseeks

Sov du vesle spire av Cilla & Rolf Börjlind

Sov du vesle spire er den fjerde boken i serien om Tom Stilton og Olivia Rönning. Tidligere har jeg lest Sprigflo og Svart daggry, jeg har likt disse bøkene veldig godt, og ble ikke skuffet denne gangen heller.

Fra bakpå boken:
En natt snubler den hjemløse Muriel over en gråtende jente på gaten. Jenta heter Folami og er flyktning fra Nigeria. Muriel får låne et sommerhus i skogen av en venn og tar med seg Folami dit. Men en ettermiddag blir Folami angrepet av en mann i området og Muriel tør ikke være igjen alene med jenta. De kontakter Tom Stilton for hjelp.
Tom arbeider nå for Mette Olsäter, kriminalførstebetjent på Rikskrim. Sammen med Olivia Rönning etterforsker de drapet på en tenåringsgutt som ble funnet nedgravd i Småland, med avskåret hals. Etterforskningen får forgreininger til kloakken i Bucuresti.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016/på norsk 2017
Sider: 431
Kilde: Leseeksemplar

Ekteparet Cilla og Rolf Börjlind, som skriver denne serien er mestere i karakterbygging. Karakterene utvikler seg gjennom hele serien og gjennom hver bok. Personlighetene har flere lag, de er levende og uforutsigbar som alle mennesker er, og gjør det lett for leseren å bli kjent med dem, og glad i dem.

Plottet i Sov du vesle spire er bygget opp av en primærhandling som finner sted innenfor et gitt tidsrom, og med bare få sprang i teksten. Temaet er bundet opp til rom-folket og en kriminell liga i Romania, hvor også en liten, men veldig spennende del av handlingen finner sted. I tillegg hører vi om innvandringen til Sverige, og om hvordan Stockholm tok imot den store flykningstrømmen.

Mer vil jeg ikke røpe om handlingen, for det som folder seg ut mellom disse permene bør forbli hemmelig, helt til du sitter der og svetter 😊 Dette er en høydramatisk krim, med tempo som kan ta pusten fra deg, men fortvil ikke, det går ikke på bekostning av troverdigheten!

Sov du vesle spire ung,
ennå er det vinter,
ennå sover bjørk og lyng,
roser hyasinter.

Ennå er det langt til vår.
langt til rogn i blomstring står.
Sov du vesle spire,
ennå er det vinter


Russisk opera i Sentralbadet - Den usynlige byen

Det er Opera Bergen som står for oppsetningen av det russiske stykket Den usynlige byen. Jeg og tre venninner var på premieren på tirsdag, og lot oss imponere stort av både musikk, korsang og solister.

Opera Bergen beskriver stykket sånn:
Et poetisk eventyr! Opera Bergen presenterer skandinavisk premiere med russisk opera på sitt beste og viktigste. 
La deg forføre av dramatikk og skjønnhet i et musikalsk og mytisk univers – iørefallende og dyptloddende. Universelt om menneskers livsvilkår og maktkamper, men også om godhetens og svakhetens mulighetskraft. Historien om byen som ble reddet fra ødeleggelse. Overmakten er stor, men kjærligheten større!

Opera Bergen sin side kan du lese mer om stykket og solistene, som er store navn i operaverdenen.

For oss som har sett/hørt mye opera utendørs i all slags vær, med de forstyrrelser som det medfører, var det godt å sitte inne, i varmen. Vi savnet verken regnbyger, mygg, støyen fra utrykningskjøretøy og helikopter eller måkeskrik, i kveld fikk lytteopplevelsen fullt fokus. Heldigvis og takk og pris var scenen utstyrt med en skjerm, hvor vi kunne følge med på teksten, håper Opera Bergen fortsetter å ha dette på sine forestillinger!

Innledningen var nydelig,  Eugenia Dushina som synger den kvinnelige hovedrollen Fevronia, fikk oss til å sitte fjetret på stolene. Hun er et naturmenneske, en skogsalv som med sitt eteriske vesen fikk alle til å puste dypt i magen. "Selvfølgelig" forelsker prins Vsevolod seg i henne, men før de kommer så langt som til å gifte seg, blir byen angrepet av villmenn.
Etter den lange, vakre innledningen kommer endelig koret på scenen, noe som gir stykket en ny dimensjon, og en litt mer spennende sekvens. Mot slutten av første akt var det så dramatisk, at jeg nesten måtte knipe sidemannen i armen.


I andre akt var stemningen en annen. Vi var kommet ut av fortryllelsen fra Eugenias innledning, og hjertebanken første akt hadde gitt oss, hadde stilnet. Nå var det hele mer mollstemt, noe som henledet tankene på trusler, plyndring og voldtekt. Noen slaurer plager en fyllik, og den vordende prinsessen ble tatt til fange.

Kjærligheten seirer til sist, men siste akt var ikke så tydelig i sin fremstilling, så jeg brukte litt mer energi på å pusle sammen handlingen, og forstå hva som skjer. Musikken var mindre melodiøs i siste akt, og mer "syngesnakking" enn flotte arier, noe som gir forestillingen mer teater og mindre sang.

Stykket var utrolig flott, både musikk, solistsang og korsang var perfekt, så er du glad i opera, har du mulighet enda i to dager, for stykket spilles også lørdag og søndag!



En liten kommentar som bare må komme med, men som ikke har noe med Opera Bergens forestilling å gjøre. Det handler om scenehuset Sentralbadet. Jeg var i barndommen en flittig bruker av Sentralbadet, og hadde gledet meg til en mulighet til å besøke, det for lengst stengte badet, som publikum på en forestilling. Det var ingenting å si på lyden i Sentralbadet, så kunstnerisk fungerer det fint, men i mine øyne er Sentralbadet i sin nåværende form, ikke noe ideell arena for forestillinger.

Stolene foran scenen står helt flatt bak hverandre, så sitter du litt baki rekkene, f.eks. på felt B, så ser du ingenting. Vi valgte å sitte i trappen, men det var ikke gått mange minuttene før nakke, rygg og føtter begynte å slå krøll på seg. Det er lenge å sitte i tre timer og ha vont i nakken, så dette var ikke bra. Jeg kan også tenke meg at de som satt foran scenen hadde problemer med å se teksten, uten å måtte virre voldsomt med hodet.

Siden vi satt nær trappen, la vi merke til alle de som snublet, og bare så vidt unngikk å falle ned den harde, fliselagte trappen, ved å kjapt klamre seg til gelenderet. Jeg var selv en av dem, og før forestillingen snakket vi om at det er utrolig at det går bra, at ingen faller og skader seg. I pausen skjedde akkurat det, en eldre mann fløy 3 meter gjennom luften, og landet på sitt brillekledde ansikt. Stakkars mann, brillene skar seg inn i ansiktet hans, og han ble liggende. For første gang i mitt liv fikk jeg høre det jeg bare har hørt i filmer og vitser "er det en lege i huset?" og heldigvis var det det. Han tok ansvar, og fikk etter litt tid, den stakkars mannen på beina og formodentlig til legevakten. Håper inderlig det går bra med mannen.


Hjemreise debutromanen til Elena Ferrante

Elena Ferrante er blitt godt kjent i Norge etter hun ga ut Napoli-kvartetten, en flott roman i fire deler med handling fra Napoli. Hennes debut som forfatter fant sted allerede i 1992 da hun ga ut Hjemreise på et lite men ambisiøst forlag, i Italia. Romanen kom på norsk (bokmål må jeg få påpeke) to år senere. Siden forfatteren i mellomtiden har gått fra Gyldendal til Samlaget, betyr også det at resten av forfatterskapet til Elena Ferrante må leses på nynorsk.

Etter morens merkelige død konfronteres Delia med sin families dystre fortid. Hva var egentlig årsaken til foreldrenes skilsmisse? Skyldtes Amalias dødsfall en ulykke, eller dreiet det seg om selvmord? Ubehagelige og foruroligende minner om den livsgrådige moren dukker opp i Delias erindring - om faren, som bare fylte henne med avsky, og om den allestedsnærværende, men ikke desto mindre gåtefulle Caserta.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 1992/på norsk 1994
Sider: 172
Kilde: Biblioteket


Vi møter Delia i sin mors begravelse, hvor vi på en litt tilfeldig og enkel måte får et inntrykk av familien hennes. Allerede få sider ut i romanen kjenner jeg igjen fra hennes tidligere bøker, de flotte skildringene av en persons aller innerste stemninger.

Jeg var blitt sittende der en liten stund for å nyte navnet mitt som et ekko i hukommelsen, en abstraksjon uten lyd som gir gjenlyd i hodet. Det forekom meg å være en stemme fra en forgangen tid, som når hun lette etter meg hjemme og ikke fant meg. 

Når Delia oppsøker morens leilighet etter begravelsen, begynner hun å undre seg over dens forfatning, og nabokona kunne fortelle at hyppige besøk av en mann i det siste har gjort Amalia i bedre humør enn noen sinne.

Delia har ikke hatt et godt forhold til sine foreldre, og nå når hennes mor er død, vil hun finne ut av hva som kan ha forårsaket drukningen hennes. En pose med klær dukker opp i historien, og disse klærne involverer flere mennesker, som Delia tar kontakt med.

Jeg likte godt sekvensene hvor Delia er i kontakt med nabokonen på sin mors trappeavsats. Først et ganske så ublidt møte, men senere får Delia henne på gli med noen moreller.

Erindringsbildene er mange i denne romanen, og den skjerpede oppmerksomheten Delia har på detaljene i sitt gamle nabolag, gir oss mange fine stemningsbilder fra Napoli. Dette gjelder først og fremst mellommenneskelige fenomener, som skikk og bruk, lukter og smaker og selvfølgelig blikk, baksnakkelse, og ikke minst hvilke dialekter det snakkes.

I den dystre og møkkete gaten som ikke virket særlig tilforlatelig i tusmørket, hørtes et vedvarende bekymringsløst surr av barnestemmer. Den varme luften var mettet med en sterk gasslukt fra raffineriene. En sky av insekter kranset vannet i sølepyttene. På fortauet midt i mot drev noen småbarn i fire-femårsalderen og kappsyklet på sine trehjulssykler av plast. En mann på nærmere femti med bukser som var strammet til over magen under en svulmende gulaktig singlet, lot til å holde dovent øye med dem.

Språket i denne romanen er nydelig, og tanken på at dette er en debutroman imponerer meg. Man kommer godt under huden på karakterene, og det store spørsmålet om hvorfor ekteskapet til foreldrene hennes var som det var, har sikkert like mange svar, som boken har lesere. (en perfekt bok for en lesesirkel)
Delia kjenner seg igjen i sin mor, til tross for at hun ikke går god for alt hun har gjort og måten hun øyensynlig har oppført seg på. Gjenkjennelsen er av en mer fysisk art, hvor hun kan se seg selv i sin mors skikkelse.

Hjemreise er en flott roman, som jeg gjerne anbefaler videre! (Prøv biblioteket om du ikke finner den i butikkene...)

*******

Jeg har et litt ambivalent forhold til bøker som re-lanseres etter forfatteren har gjort suksess med en senere bok, men i  Rose-Maries omtale av Svikne dagar, nevnte hun at debutromanen Hjemreise ble gitt ut på bokmål i 1994, så da tok nysgjerrigheten overhånd. Damen eller mannen som hele sitt forfatterskap har skjult seg bak pseudonymet Elena Ferrante, må ha gjort stor suksess i Norge, for jeg ser at Samlaget kommer med enda flere av hennes tidligere titler nå.

Byfjellstur med påskestemning

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vinterstemning på Ulriken i dag
Det er ikke ofte vi våkner til sol og blå himmel i denne byen, men de få gangene det skjer er fjelltur en selvfølgelig post på programmet. I dag parkerte vi på Montana og gikk opp til Ulriksmasten. Herfra gikk vi mot Turnerhytten, men ville plukke med oss hyttene på østsiden av stien. I vår glede over å lange ut etter å ha blitt ferdig med den bratte bakken opp til Ulriken, freste vi avgårde uten å se de to første hyttene, så den første hytten vi besøkte i dag ble Årstadvoll.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Årstadvoll, eller Barnas Hytte som den også kalles
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Minnesmerke over falne i andre verdenskrig
Årstadvoll ble døpt til Barnas hytte i 1996, dette fordi Ulriksbanen fikk istand en avtale om å frakte barnehager og SFO-barn til banen, så de kunne gå inn til hytten. Det er Årstad IL som bygget hytten i 1930, og har eid den hele tiden. Bruken har variert, og nå er det mest håndballaget som bruker den. Det er spennende å lese i boken min, om at hytten ble oppført av materialer fra en barakke som sto i Byparken i forbindelse med bybrannen i 1916. Foran hytten er det satt opp et minnesmerke over klubbens seks tapre menn som falt under andre verdenskrig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Arken 
Arken var andre hytte vi besøkte i dag. Denne ligger ved Fagertjern og ble oppført i 1925 av en vennegjeng. Da en av eierne omkom i snøskred i Jotunheimen bare 40 år gammel, mistet de andre interessen for hytten, og den ble stående til forfall. Heldigvis, bare 15 år gammel, tok den forulykkedes datter ansvar, og fikk hytten i stand igjen. Nå er hytten mye i bruk av hele familien.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Steinbu
Midt i mellom Årstadhytten og Turnerhytten finner du Steinbu. Den ble bygget i 1941, og overtatt av dagens eiere på 60-tallet. Hytten har verken strøm, vann eller vedovn, men 70 cm. tykke steinvegger og parafinlamper, gjør det levelig.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Turnerhytten
Fra Steinbu var veien kort opp til Turnerhytten. All snøen som lavet ned i går, gjorde det tungt å tråkke sti, men det gjorde ingenting. Bergen Turnforening har hatt hytter på byfjellene siden 1908, noe som har gitt medlemmer og ildsjeler mye å jobbe med. Hytten vi besøkte i dag ble bygget så sent som i 1988. Denne hytten er åpen om søndagene, og fremstår som "ny" og utrolig fin.

Frode og jeg var veldig heldige med været. Solen varmet sånn at vi kunne kle av oss underveis, og det var nesten vindstille. Til tross for at vi var tidlig ute, traff vi på flere av Frodes løpevenner, og det er jo kjekt. Jeg priste meg lykkelig for både spiralbroddene og gamasjene, for de var perfekt turutstyr i dag.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Fjellsol, Breidablik, Djervhytten og Stormfuglen - noen av hyttene ligger tett, men ses bare fra utsiktspunkt
Nå har jeg haket av tilsammen 41 av de 57 byfjellshyttene, som jeg har planer om å besøke i år. Følg gjerne med på trim- & kulturprosjektet 2017. 

Lurer du på hvordan jeg finner frem til disse hyttene, eller hva som har inspirert meg, så kan jeg røpe at det er Trygve Hillestad og Jo Gjerstads bok Byfjellene - mangfold og hytteliv som er "synderen"😊

Ulvens år av Anders Bortne

Det er ikke til å unngå at noen vil skrive om hva terrortrusler og frykt gjør med oss, men jeg har prøvd å unngå bøker hvor handlingen er lenket opp til de forferdelige hendelsene i Oslo, en julidag for noen år siden. Ulvens år skildrer spekteret av følelser disse problemstillingene kan gjøre med oss på en glimrende måte, uten å komme for tett på.

Fra bakpå boken:
Det er sommer i byen. Daniel skal hente Sara, sin elleve år gamle datter, som nettopp har avsluttet ferien hos moren sin. Samme morgen holder justisministeren og sikkerhetspolitiet en pressekonferanse, der de advarer om et nært forestående terrorangrep på norsk jord. Folk bes om å være på vakt.

Daniel har en enkel plan for dagen. De skal spise frokost sammen, de skal besøke farfar på pleiehjemmet, og til slutt møte Jannike, kjæresten hans, som venter barn. Morgenen etter skal de sette seg i bilen og kjøre til sommerhuset i Danmark. Men i skyggen av den store trusselen blir ingenting slik Daniel så det for seg. I stedet vekkes en gammel sorg til livet, og med den frykten for at noe skal hende med de som står ham nærmest.


Det er lille Sara på 11 år som er hovedpersonen i denne boken, men det som skjer er skildret med de voksnes øyne. I åpningssekvensen er vi hos morfar og mormor, hvor Sara og mamma Ragnhild holder på å avslutte sin ferie, sammen med storfamilien på landet.

Her er noen flotte skildringer av hvordan barn oppfatter voksnes kommunikasjon, og får med seg nyansene i blikk og språk som vi bruker.

Dagen etter de har kjørt den lange veien hjem til Oslo, skal Sara på ferie med pappa og hans kjæreste Jannike. Den ytre handlingen er såre enkel, pappa henter Sara, de spiser is først og frokost på cafè etterpå. Det er litt tullball med pappas mobil før de finner veien til farfar på pleiehjemmet. Etterpå møter de Jannike og spiser middag på restaurant, før de drar hjem og pakker til Danmark-turen dagen etter.

Det høres fryktelig enkelt ut, men innbakt i primærhandlingen ligger det store doser med nerve. Spenningsforholdene er mange, både mellom det tidligere ekteparet Daniel og Ragnhild, og i forholdet de har til sine egne foreldre, og til datteren Sara. I små glimt mot slutten hører vi også om en begivenhet som har skjedd mye tidligere, og som muligens er årsaken til Ragnhilds hysteriske sinnelag.

I tillegg har vi terrortrusselen, som ingen i dette landet lenger kan kimse av. Daniel dras mellom å skjerme datteren, og selv ville følge med på hva som skjer. Han får det aldri skikkelig med seg, men hører bruddstykker her og der om pressekonferanser, skjerpet politiberedskap og terrortrussel.

Jeg føler med denne skjønne pappaen som gjør så godt han kan for både sin datter og sin ekskone. Han er en balansekunstner på det følelsesmessige planet, og greier å holde inne når han egentlig synes at Ragnhild er urimelig i sine krav om å styre hva han gjør sammen med sin datter.

Romanen har mange små innfallsvinkler, som gjerne kunne vært utdypet litt mer. Det er en kunst å holde tilbake og ikke gi leseren alt i klartekst, men noen av frampekene som skjerpet min oppmerksomhet, ble liksom ikke til noe. I et erindringsbilde skildres en fremmed mann, som med mobilen tok bilde av dem da de hadde en ulykke med bilen sin. Dette er jo et spennende tema, for vi går jo alle rundt med mobilkamera klart, og mange av oss bruker det gjerne til å forevige andres personlige svake øyeblikk. Også har vi Samson da, refleksjonene rundt ham forklarer mye, men jeg ville gjerne visst mer.

Romanen er handlingsdrevet og rask å lese. Vi blir egentlig ikke så godt kjent med karakterene, de føles litt endimensjonale, og til tider synes jeg Sara er bortskjemt, Ragnhild er en masete drittkjerring mens Daniel burde ha litt mer ryggrad. Allikevel likte jeg romanen godt, den har et godt språk og god fremdrift, og et tema som absolutt er aktuelt. Dette er en roman som berørte meg på et plan som ligger langt fra hjernen, så mitt ønske om flere utdypinger må tolkes som et kompliment.

Ellikken har skrevet en flott omtale av romanen!

Forlag: Tiden
Utgitt: 2017
Sider: 152
Kilde: Leseeks

Menuettdanserinnen - en konsertforestilling på Troldhaugen

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Troldhaugen  - Edvard og Nina Griegs hjem
Det er KODE (Kunstmuseene i Bergen) og Edvard Grieg Museum Troldhaugen som i samarbeid har stelt i stand denne konsertforestillingen. Dette er en klassisk kjærlighetsfortelling ført i pennen av Elisabeth Welhaven, søsteren til den mer kjente Johan Sebastian Welhaven, lyrikeren du vet.

I år har jeg ambisjoner om å besøke Troldhaugen, Siljustøl og Lysøen, tre historiske steder jeg ikke har vært på tidligere, og første sted ut ble altså Troldhaugen.

Arrangørene om konsertforestillingen:
«På et lavt skap stod et par gule silkesko. Det var disse sko Sara Foswinchel hadde på, da hun danset den skjebnesvangre menuett». 

Menuettdanserinnen er en fortelling fra det gamle Bergen av Elisabeth Welhaven, som denne kvelden får nytt liv i form av sang, dans og musikk. 

Skuespiller Ane Skumsvoll, pianist Oda Voltersvik, danseren Mirte Bogaert og sangere fra Edvard Grieg Kor utforsker den erotisk ladede fortellingen om skriveren Henning Angell, som i oppglødd forelskelse stjeler de gule silkeskoene til Sara Fosswinckel etter å ha sett henne danse tåspissdans på fastelavnsballet.

Musikken vi fikk høre var av Edvard Grieg, Niels Gade, Halfdan Kjerulf. Det var komponist, pianist og sanger Tyrone Landau var kveldens maestro, og den som har tatt for seg fortellingen Menuettdanserinnen. Landau har bearbeidet teksten for denne forestillingen, flettet inn dikt av Johan Sebastian Welhaven og ved hjelp av blant andre Halfdan Kjerulfs musikk, og skapt en ny helhet av klaver, fortelling, sang og dans. Det var Oda Hjertine Voltersvik som satt ved klaveret, og tonesatte både Haugtussa, teksten til Menuettdanserinnen og ledsaget dansen.

Mezzo sopran Turid Moberg startet konserten med Haugtussa, en sangsyklus av Arne Garborg. Vi hadde fått utdelt tekstene til alle 8 versene, og kunne følge den vakre stemmen til Moberg når hun sang for oss.

I fortsettelsen var det sopran Ingunn Høgetveit som imponerte med sin flotte stemme, når hun og skuespiller Ane Skumsvoll vekslet på å synge og lese teksten som utgjør Menuettdanserinnen. Ane imponerte med sin lekende tilnærming til teksten, og løsnet på smilebåndene til publikum, når hun fremførte.

Danserinnen var tilstede, men hadde en uventet liten rolle. Den var mer som en illustrasjon av danserinnen som Welhavens stykke handler om. Hennes dans var nydelig, og jeg kunne ønsket meg enda mer av Mirte Bogaerts dans.

I Menuettdanserinnen skildres det gode livet blant de kondisjonerte i Bergen, og hvordan en dannet kurtisering kunne foregå i dette miljøet. Dannet var det til de grader, for når en ble fridd til var det helt normalt å be om en betenkningstid på et par år.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Ane Skumsvoll leser mens Oda Hjertine Voltersvik spiller, og Ingunn Høgetveit venter på å synge igjen
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Mirte Bogaert gjorde en flott illudering av Menuettdanserinnen
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Oda Hjertine Voltersvik, Ane Skumsvoll, Mirte Bogert, Turid Moberg, Ingunn Høgetveit og Tyrone Landau

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Edvard Grieg i sin hage
Elisabeth Welhaven, Johan Sebastians Welhavens yngre søster, var født i 1815, og vokste opp på St. Jørgens Hospital der hennes far var prest. Som voksen skrev hun en rekke fortellinger fra 17- og 1800-tallets Bergen, som først ble publisert i det populære Skilling-Magazin, deretter utgitt i samlingen Staden og Stranden fra 1870. Historiene er fulle av historiske miljøskildringer og nære observasjoner av familier, samfunnsklasser og skjebner fra det gamle Bergen.

Mer om Elisabeth Welhavens skriving her!

Ivrig som vi var etter å se Troldhaugen og oppleve konserten, var vi tidlig ute. Vi fikk god tid til å gå rundt på eiendommen, som består av hovedhuset, skrivestuen, Trollsalen, den moderne bygningen konserten foregikk i. Vi besøkte også graven til Edvard og Nina Grieg, som lå plassert på et litt uventet sted, inne på deres egen eiendom.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Her står Edvard Griegs piano, det han brukte til å komponere

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Deres felles grav er murt inne i et fjell nede ved vannkanten i hagen deres

Viewing all 2768 articles
Browse latest View live